כמה פעמים שמעתם את המשפט "ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום"? ובכן, המשפט הזה הוא לא רק עצה עתיקת יומין, אלא אמת רפואית. ארוחת בוקר מאוזנת יכולה לעזור בשיפור היכולות המנטליות, מצב רוח, משקל תקין ואף להפחית את הסיכון למחלות כרוניות בגיל המבוגר. כאשר אתם מדלגים על ארוחת הבוקר הדבר יכול לפעול כ"בומרנג תזונתי" ולהשפיע לרעה על ההרגשה ועל המצב הבריאותי, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.
ולמרות כל זאת, כ-30% מהאוכלוסייה לא מקפידים לאכול ארוחת בוקר (ולא, נס קפה לא נחשב). התירוצים הנפוצים: אין לי זמן, אני מעדיף לחסוך את הקלוריות הללו, אני שוכח לאכול, אם אני אוכל בבוקר אני מרגיש יותר רעב בהמשך היום ועוד.
אז אם גם אתם בין ה"מתרצים", כדאי שתקראו את הנתונים הבאים:
1. מתניעה את המטבוליזם
ארוחת הבוקר מתניעה את המטבוליזם ומתדלקת את הגוף לקראת היום החדש. היא תעזור לכם להיות יותר ערניים יותר ולשמור על מטבוליזם יעיל.
במהלך הלילה הגוף מפחית באופן ניכר את עוצמת הפעילות של כלל המערכות. בשעות הבוקר, לאחר שנת לילה מלאה, הוא מתחיל להניע אותן בחזרה, ולשם כך הוא צריך "דלק" ואנרגיה. במידה והוא לא מקבל אנרגיה זמינה הוא פונה למאגרי האנרגיה אחרים בגוף. התוצאה: אנחנו מרגישים חלשים, פחות ערניים, וזמן ההתעוררות שלנו ארוך מהרגיל.
משמעות המילה ארוחת בוקר (breakfast) באנגלית היא שבירת הצום, והכוונה היא לצום בו הגוף שהה בלילה הקודם. כשלא אוכלים מספר רב של שעות המטבוליזם עובר למצב "רעב", חילוף החומרים מואט באופן אוטומטי ועובר למצב של חיסכון ואיחסון אנרגיה.
זהו מנגנון גאוני של הגוף להתמודדות עם מקרי הישרדות של חוסר במזון לאורך שעות וימים, אך כיוון שבחברת השפע שבה אנו חיים מצבי הישרדות אינם שכיחים במיוחד, צומות ממושכים יגרמו לגוף פשוט לאחסן קילוגרמים עודפים.
ארוחת בוקר, כלומר שאלה שאוכלים בבוקר הם בעלי משקל נמוך יותר מאלה שלא. קשר זה נמצא בקרב כל הגילאים.
הדבר המעניין ביותר שמצאו אותם מחקרים היה כי אלו שאוכלים ארוחת בוקר מזינה אמנם צורכים יותר קלוריות ביום, לעומת אלא שלא אוכלים בכלל, אך למרות זאת המשקל שלהם היה נמוך יותר. הסיבה לכך היא שמחסור ממושך באנרגיה מאט את המטבוליזם ואף גורם לצורך עז במזון בהמשך היום. כמו כן נמצא כי לאנשים שמשלבים ארוחת הבוקר במסגרת תוכנית דיאטה יהיה קל יותר להיצמד לתוכנית התזונתית שלהם לאורך זמן והם יסבלו פחות מרעב לאורך היום.
מחקר מקיף נוסף שפרסם בשנת 2003 ארגון הלב האמריקני מצא כי לאנשים שנוטים לוותר על ארוחת בוקר יש סיכוי משמעותי להיות שמנים בגיל מבוגר וגם סיכוי גבוה יותר ללחץ דם גבוה.
לעומת זאת, אכילה של ארוחת בוקר הוכחה כמשפרת ריכוז וערנות, מגבירה את היכולות המנטליות ואף משפרת את הזיכרון ואת מצב הרוח. דילוג עליה יגרור עצבנות, חוסר ריכוז וחולשה.
כדאי לדעת כי ארוחת הבוקר נמצאה כמשפרת את תפקוד המוח, מעודדת למידה
ומכאן שהיא גם מסייעת לשיפור הציונים במבחנים ולהפחתת סימני רעב כמו כאבי בטן וכאבי ראש, מתח בשרירים ועייפות – כולם גורמים שמפריעים ללמידה.
ערבו את הילדים בבחירת המזונות לארוחת הבוקר והכנתם. במקרים מסויימים ממומלץ להיערך לארוחת הבוקר על ידי הכנת המצרכים בערב שלפני. דוגמה אישית והסבר מצד ההורים על חשיבותה יגדילו משמעותית את הסיכוי להשרשת הרגל חשוב זה בקרב הילדים.
ארוחת הבוקר היא אכן הארוחה הכי חשובה ביום, בעיקר לילדים, והיא ויכולה להיות גם פשוטה ומהירה להכנה. היא תורמת לבריאות ולהרגשה הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. למרות שאורח החיים העמוס והמהיר לא מעודדים אותנו לאכול ארוחת בוקר מזינה באופן יומי, חשוב מאוד למצוא את הדרך ליישם ולהשריש הרגל זה בחיינו.