היום הסוכרת היא כבר מגפה של העולם המפותח ושל העשירון העליון במדינות הלא מפותחות. למרות שהסיכוי לחלות במסוכרת קשור במטען הגנטי שלנו, אולי יותר מכל מחלה אחרת, הסוכרת מסוג 2 קשורה ומושפעת מאורח החיים המערבי. התפתחות המחלה קשורה בעיקר לעודף משקל, למחסור בפעילות פיסית ותזונה לא מאוזנת.
פעילות גופנית ואורח חיים בריא יכולים להוות "תרופה" של ממש לסוכרת וחשוב לא פחות מהטיפול התרופתי והתזונתי.
אורח חיים פעיל לצד בחירה בתזונה מאוזנת מפחיתה בלפחות 40% עד 90% את הסיכוי לחלות במחלה, גם המקרים שהמחלה כבר סמויה (בהתהוות). למי שכבר חולה משפרים איזון סוכרת, מונעים ומפחיתים את סיבוכיה וכמו כן משפרים את איכות החיים של החולה.
צריך להבחין בין שני סוגי סוכרת:
הסכנה העיקרית במחלת הסוכרת לא מאוזנת לטווח הארוך, היא הפגיעה במערכות הלב וכלי הדם, מערכת העצבים העיניים והכליות הגורמים לתחלואה ותמותה.
מוסכם כי הסוכרתיים צריכים להקפיד על אורח חיים פעיל ופעילות גופנית סדירה המהווים בלתי נפרד במניעת מחלת הסוכרת והתנהלות של החולה.
מטרות הפעילות הגופנית לטיפול באנשים עם סוכרת:
פעילות גופנית לסוכרת וגם בשביל עודף משקל
מחלת הסוכרת קשורה, אולי יותר מכל מחלה אחרת, לתזונה ולאורח החיים המערבי. כ-90% מהסוכרתיים סובלים מעודף משקל או השמנת יתר. חוקרים מסוימים מוכיחים שקיים יחס בין כמות השומן והסוכר הפשוט בתזונה לבין הנטייה לסוכרת, אבל הגורם התזונתי העיקרי אינו דווקא איכות המזון אוכל, אלא כמה קלוריות אוכלים בסה"כ לכמות אנרגיה שאנו מוציאים.
ירידה במשקל היא מטרה טיפולית חשובה למי שבמשקל עודף. עודף משקל והשמנה בסוכרת מהווים גורם סיכון משמעותי ליתר לחץ דם, מחלות לב ושבץ מוחי, רמות שומנים לא תקינות (דיסליפידמיה) והגדלת הקושי שבאיזון רמות הסוכרת בדם.
ההיבט החיובי הוא שירידה במשקל, גם אם מתונה, תורמת משמעותית ובאופן אוטומטי לירידה ברמות הסוכר בדם, ירידה בלחץ הדם ובערכי השומנים בדם וכן בשיפור ניכר בהרגשה הכללית.
פעילות גופנית לסוכרת
למשפט "תזונה נכונה ופעילות גופנית", יש ביטוי ממשי במניעה וניהול מחלת הסוכרת.
פעילות גופנית חשובה מאוד לכלל האוכלוסייה, ולסוכרתיים בפרט ככלי חשוב באיזון הסוכרת ובהפחתת גורמי סיכון נלווים.
לפעילות גופנית בפני עצמה יש רק השפעה מתונה על ירידה במשקל (מגביר את ההוצאה הקלורית), אך לפעילות גופנית סדירה ישנם יתרונות בריאותיים רבים כגון: משפר את הרגישות לאינסולין, מוריד את רמת הסוכר בדם, תומך בתהליך של ירידה במשקל ובשמירה על הירידה במשקל לטווח ארוך.
סקירת מאמרים רבים שקשורים להרזיה, מראים שתוכניות תזונתית לירידה במשקל המשלבות תכוניות לשינוי סגנון חיים, פעילות גופנית, הן היעילות ביותר לאיבוד משקל ולשמירתו לאורך זמן.
אפשר לעשות שינוי, ללמוד לחית טוב לצד המחלה וליהנות מאורח החיים החדש! זה לא עניין של גיל, אלא של תרגיל. לעולם לא מאוחר להתחיל לעסוק בפעילות גופנית.
יתרונות הבריאותיים נוספים של פעילות גופנית:
כמה המלצות פרקטיות לפני שמתחילים לעסוק בפעילות גופנית:
מומלץ להיוועץ ברופא/פיזיולוג לפני תחילת העיסוק בפעילות גופנית (ולהתחיל באופן מאוד הדרגתי) כמו הליכה, אירובי, אופניים, תרגלי כוח וכדומה.
שלבו בלו"ז ובסדר העדיפויות שלכם פעילות גופנית מובנת על בסיס קבוע, מומלץ בשעות קבועות בבוקר.
מומלץ לבחור בפעילויות מהנות ונוחות כאלו שתוכלו להתמיד בהן לאורך זמן.
לתועלת הבריאותית המרבית, מומלץ לעסוק בפעילות גופנית לפחות 4 פעמים בשבוע ולהגיע בהדרגה ל- 40-50 דקות של פעילות יומית. לא לעשות שינוי מינוני תרופות/פחמימות מבלי להתייעץ עם רופא או עם הדיאטן/ית.
תאמצו אורך חיים פעיל ופעילויות פנאי בשגרת היום-יום בלי קשר לפעילות הגופנית המובנת:
הרגלי אכילה והמצלות פרקטיות לסוכרתיים העוסקים בפעילות גופנית
לפני העיסוק בפעילות גופנית חשוב להקפיד על הכללים הבאים:
לסיכום
פעילות גופנית חשובה מאוד לכלל האוכלוסייה, ולסוכרתיים בפרט ככלי חשוב באיזון הסוכרת ובהפחתת גורמי סיכון נלווים. חשוב מאוד לבדוק על פעילות גופנית לסוכרת.
הסוכרת מסוג 2, המכונה המגפה של העולם המפותח היא מחלה כרונית ששכיחותה רק עולה בעשורים האחרונים. הבשורות הטובות הם שלפעילות גופנית, יש ביטוי ממשי במחלה זאת: אורח חיים פעיל ופעילות גופנית סדירה מפחיתים את הסיכוי לחלות במחלה, גם המקרים שהמחלה כבר בהתהוות. למי שכבר חולה משפרים איזון סוכרת, מונעים ומפחיתים את סיבוכיה וכמו כן משפרים את איכות החיים של החולה.